[CASE] Personaliseren op basis van de verwijzende pagina

| 1 december 2017 | 0 Comments

Wil je de huidige pagina personaliseren op basis van de verwijzende pagina? Dat is mogelijk. In de browser is een standaard Javascript variabele beschikbaar die de vorige pagina bevat. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gebruikers die vanaf Google komen kunt personaliseren of dat je iemand die vanaf een partnerwebsite komt een extra warm welkom kunt geven. In deze case laat ik je zien hoe je deze variabele aanmaakt en hoe je deze kunt gebruiken om te personaliseren.

Variabele document.referrer

In vrijwel iedere browser bestaat de variabele [document.referrer]. Het gaat om een string (= tekst). Je kunt door de inhoud van deze string te bekijken, zien wat de voorgaande pagina van een gebruiker was. Op basis hiervan kun je personaliseren. Let op, [document.referrer] bevat alleen de voorgaande pagina en niet de pagina’s die daar weer voor kwamen. Het geeft dus geen compleet beeld van welke pagina’s een gebruiker tijdens een sessie heeft bezocht.

Personaliseren op basis van de verwijzende Url

In het onderstaande code voorbeeld personaliseer je de pagina voor gebruikers die afkomstig zijn van Google.

// je maakt een variabele met daarin de verwijzende URL
var verwijzendeUrl = document.referrer;
// je controleert of de verwijzende url google bevat. Zo ja, dan wordt de code uitgevoerd.
if( verwijzendeUrl.indexOf('google') !== -1){
// hiermee pas je de tekst van een <p> met class welkom aan voor mensen die vanaf een url met google gekomen zijn
document.getElementsByClassName('welkom')[1].innerText = 'Welkom op Personalisatie.nl. Fijn dat je ons via Google gevonden hebt.';
}
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Categorie: Cases

Over de auteur ()

Ik heb een passie voor interessante online concepten. Zo maak, beheer en optimaliseer ik zelf diverse websites. Bovendien werk ik bij Centraal Beheer als Online Specialist aan het optimaliseren van de website van deze creatieve verzekeraar. Mijn specialisme is personalisatie. Vandaar ook deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *